Svake godine sredinom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to da iskažemo zahvalu za svu hranu koju svakodnevno jedemo i sve plodove koje nam daje jesen. Ove godine smo ih odlučili obilježiti na malo drugačiji način.
U razdoblju od 13. do 17. listopada obilježili smo Tjedan školskog doručka. Cilj Tjedna školskog doručka je podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete, a provode ga škole u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Učenici su kroz prezentaciju saznali kako se kroz povijest mijenjala „popularnost doručka“. Zaključili su da je uravnotežen doručak važan da bi bili zadovoljni, sretni i puni energije. S pomoću prezentacije pod naslovom Doručkom oko svijeta učenici su imali priliku vidjeti što jedu stanovnici u različitim dijelovima svijeta te pronalazili sličnosti i razlike prehrambenih navika stanovnika našeg planeta. Sljedeći dan su znatiželjnici isprobali nešto novo i ukusno. Ova aktivnost ih je trebala potaknuti da degustirajući pripremljena jela razvijaju zdrave prehrambene navike.
Tako su uz pomoć svojih učiteljica pripremali i jeli namaz od slanutka na raženom kruhu, a namaz od avokada su mazali na rižin kruh. Na pšenični kruh smo mazali domaću svinjsku mast i začinili slatkom začinskom paprikom. Ovaj smo jelovnik dopunili i štapićima mrkve koje smo konzumirali sa svježim mliječnim namazom. Nakon konzumiranja navedenih namaza učenici su odgovorili na kratki upitnik kojim izražavaju zadovoljstvo novim okusima. Ocjene su uglavnom bile pozitivne a posebno im se svidjelo to što su mogli izraziti svoje mišljenje o jelima koja su neki učenici prvi put probali.
20. listopada smo obilježili još jedan važan dan – Svjetski dan jabuka i to na najukusniji način. Na satu Domaćinstva učenici su uz pomoć učiteljica pripremili ukusan kolač od jabuka. U ugodnoj i veseloj atmosferi su gulili i ribali jabuke, miješali tijesto pažljivo mjereći sve sastojke za kolač. Školskim prostorom se širio neodoljiv miris jabuka i cimeta. Sudjelovanjem su pokazali spretnost u kuhinji ali i naučili o važnosti jabuka u prehrani. Na kraju su kušali kolač i zaključili da su jabuke zdrave i ukusne svježe ali i posebno ukusne pripremljene u kolaču. (piše: učiteljica Nada Nikolić)








