Datum objave: 27. listopada 2025.
Kategorija: Naslovnica

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U PŠ IVANOVCI

Svake godine sredinom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to da iskažemo zahvalu za svu hranu koju svakodnevno jedemo i sve plodove koje nam daje jesen. Ove godine smo ih odlučili obilježiti na malo drugačiji način.

U razdoblju od 13. do 17. listopada  obilježili smo  Tjedan školskog doručka. Cilj Tjedna školskog doručka je podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete, a provode ga škole u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Učenici su kroz prezentaciju saznali kako se kroz povijest mijenjala „popularnost doručka“. Zaključili su da je uravnotežen doručak važan da bi bili  zadovoljni, sretni i puni energije. S pomoću prezentacije pod naslovom Doručkom oko svijeta učenici su imali priliku vidjeti što jedu stanovnici u različitim dijelovima svijeta te pronalazili sličnosti i razlike prehrambenih navika stanovnika našeg planeta.  Sljedeći dan su znatiželjnici  isprobali nešto novo i ukusno. Ova aktivnost ih  je trebala potaknuti  da degustirajući pripremljena jela razvijaju zdrave prehrambene navike.

Tako su uz pomoć svojih učiteljica pripremali i  jeli namaz od slanutka na raženom kruhu, a  namaz od avokada su mazali na rižin kruh.  Na pšenični kruh smo mazali domaću svinjsku mast i začinili slatkom začinskom paprikom. Ovaj smo jelovnik dopunili i štapićima mrkve koje smo konzumirali sa svježim mliječnim namazom.  Nakon konzumiranja navedenih namaza učenici su odgovorili na kratki upitnik kojim izražavaju zadovoljstvo novim okusima. Ocjene su uglavnom bile pozitivne a posebno im se svidjelo to što su mogli izraziti svoje mišljenje o jelima koja su neki učenici prvi put probali.

20. listopada smo obilježili još jedan važan dan – Svjetski dan jabuka i to na najukusniji način. Na satu Domaćinstva učenici su uz pomoć učiteljica pripremili ukusan kolač od jabuka. U ugodnoj i veseloj atmosferi su gulili i ribali jabuke, miješali tijesto pažljivo mjereći sve sastojke za kolač. Školskim prostorom se širio neodoljiv miris jabuka i cimeta. Sudjelovanjem su  pokazali spretnost u kuhinji ali i naučili o važnosti jabuka u prehrani. Na kraju su kušali kolač i zaključili da su jabuke zdrave i ukusne svježe ali i posebno ukusne pripremljene u kolaču. (piše: učiteljica Nada Nikolić)

Pročitajte još

ĐACI PRVACI UPOZNAJU ŠKOLSKU KNJIŽNICU

ĐACI PRVACI UPOZNAJU ŠKOLSKU KNJIŽNICU

Početkom svake nastavne godine učenici prvih razreda upoznaju svoju školu. Osim što obilaze tajništvo te urede ravnatelja, psihologinje, pedagoga i edukacijske rehabilitatorice, dolaze u školsku knjižnicu. Tako su prvašići i ove godine upoznali blagodati knjižnice –...

Skip to content